The C: Všetci sme les

Prechádzka lesom osloví všetky naše zmysly. Očami vnímame krásne farby, nosom zas typické svieže lesné vône, dotykom cítime teplo prírodného materiálu. Vnímať prírodu nielen cez zmysly, ale aj cez umenie, sa naučili deti z 3. základnej školy zo Zvolena na workshopoch “My sme les” v rámci lokálnych aktivít projektu The C, ktorý vďaka podpore programu Erasmus+ organizuje naše Thalia Teatro v strategickom partnerstve s organizáciami z Poľska a Dánska. Jeden z takých workshopov ako nadväzujúca lokálna aktivita na medzinárodnú mobilitu (Slovensko/Poľsko, apríl 2022) sa konal v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene 28.06.2022 a zameral sa na rozširovanie a prehlbovanie vedomosti o lese.

Deti sa podelili o svoje zážitky pri poslednej prechádzke lesom, aké pozorné boli ich uši, aké zvuky prírody sprevádzali ich kroky a či počuli ako les spieval. Účastníci sa učili rozpoznávať spev rôznych vtákov: sovy, holuba, bažanta, ďatľa či kukučky. Súčasťou dielne boli aj divadelné aktivity. Deti sa mohli vžiť do zvieracích postáv a svojim telom znázorniť a zahrať ako včela zbiera peľ, sýkorky si stavajú hniezdo, a pavúk spriada sieť. Nechýbalo ani maľovanie: pomocou fixiek a pasteliek  deti vo dvojiciach maľovali obrázky, kde zobrazili svoj pohľad na les. Následne každá dvojica deti zinscenovala svoj obrázok a improvizovala pred publikom. 

Dôležitým motívom tohto workshopu a celého projektu bol strom. Deti sa dozvedeli nielen prírodopisné fakty o stromoch, ale napríklad aj to, ktoré stromy reprezentujú jednotlivé krajiny alebo regióny. Aj tu sa našlo miesto pre divadelnú inscenáciu. Účastníci si vybrali nejaký obľúbený strom a pokúsili sa postaviť tak, aby ho pripomínali. Okrem pantomímy si deti užili aj pohybu:  zahrali sa kolektívne na les, v ktorom sa menila atmosféra a prírodné javy. Znázornili tak les pred búrkou, keď fúka vietor či harmonicky a pokojný les.

Veľkým pomocníkom na akcii boli knihy. S vtákmi účastníkov zoznámila kniha Vtáky našich lesov, o zvieratkách rozprávala kniha Zvieratá našich lesov Andrey Pinnington. Básnický doprovod poskytla kniha Vyberte sa spolu s nami do lesa za zvieratkami. Súhlasíme s autorkou tejto knihy Rachel Piercey, ktorá vie, že les a umenie sú navzájom prepojené:

Pozrite sa na tie farby,
Lístie žltne, červenie,
Príroda nás všetkých volá:
Poďte robiť umenie!

Berte tužky, štetce, farby,
Plátno, hlinu, výkresy
A v jesennom krásnom svetle
Pozrite sa na lesy.

 

Text a foto: Thalia Teatro

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.